Laddar...

Att välja rätt skaft - mer än bara svinghastighet


Ett hett samtalsämne på första tee är vilket skaft man spelar i sin driver. Jag har talat med folk som säger allt från "Jag vet inte" till "Jag spelar X-stiff". Varför är detta intressant? För oss på Nordica golf är skaften man spelar med bland det viktigaste att ha koll på och när man har koll förstår man att det är mycket mer än flexen som spelar roll. 

Efter att ha läst om skaft samtidigt som jag provslagit det mesta som finns på marknaden under de senaste åren har jag kommit till insikt med att flexen på ett golfskaft sällan betyder särskilt mycket. Även fast två personer svingar med exakt samma svinghastighet är sannolikheten hög att de inte kommer att trivas med samma skaft. Detta då alla har sin personliga sving. Parametrar som svingtempo, längd på armarna, vilken typ av bollflykt man genererar och hur konsekvent man träffar bollen spelar stor roll i vilket skaft som passar dig som golfare. 

I videon förklarar Henrik hur ett skaft är uppbyggt samt anpassas efter olika svingprofiler

Skillnad på samma flex

För att snabbt kika närmre på hur stor skillnad det är på olika Stiff-skaft på olika modeller från samma leverantör har jag lagt in en lista för Fujikura Ventus nedan. Vill du kika vidare på deras hemsida kan du kicka här.

Skaft Vikt Tip Flex Butt Flex Torque Par. Tip Lenght Butt Diameter Bend Point Spin  Launch

Ventus Blue 5 - Stiff

59

94

89

3.3

3.0

0.605

M

L

M

Ventus Black 7 - Stiff

77

92

74

3.1

3.0

0.605

H

L

L

 

Som ni ser enligt tabellen skiljer sig samtliga värden på skaften och de kommer således passa olika svingar/personer. Ventus Blue kommer passa en person som har något lugnare svingtempo medans black passar en person med snabbare svingtempo. Hade vi vägt in fler leverantörer i detta hade vi sett ännu större skillnader på skaft som är märkta med ”Stiff”. 

Viktiga delar att väga in vid val av nytt skaft. 

Det är dessvärre omöjligt för mig att ta upp allt om skaft i denna artikel så jag har valt ut tre punkter som jag tycker är viktiga att ha koll på när man köper nya klubbor/skaft. 

Custom fitting

Att göra en customfitting inför ett nyköp kommer med all säkerhet spara dig slag ute på banan. Vid en custom fitting kollar vi på alla värden i din sving för att optimera klubban utifrån just din sving och dina förutsättningar. Även fast jag menar att det är viktigt att hitta rätt skaft för dig så är det viktigt att förstå att skaftet är en del av ett långt recept. I det ingår allt från klubbans längd, face angle, svingvikt och klubbhuvud. Ändrar man någon av dessa parametrar kommer man också ändra hur bra skaftet presterar för dig.  

Standardskaft vs Premium/upcharge-skaft

Om du köpt en driver med ett standardskaft kommer det skaftet inte vara det samma som ett upchargeskaft. Skaften kan se likadana ut men fortfarande skilja sig åt, detta då standardskaften masstillverkas och byggs med billigare material för att hålla kostnaderna nere. Med det sagt behöver det inte vara något negativt. Standardskaften tillverkas nämligen för att passa så många som möjligt.

Inte bara svinghastighet

Finns det ett nyckelvärde till vilket skaft som passar bäst? Vad skulle det vara i så fall? Svinghastighet, Svingtempo, kroppsbyggnad? Jag har faktiskt inget bättre svar än att det är en mix utav dessa men med tyngd i att man inte endast kan utgå från svinghastighet. En svinghastighet på 100mph med drivern kan genereras med helt olika svingtempo och av personer som är byggda på helt olika sätt. Sannolikheten att dessa två personer behöver samma skaft är väldigt liten. 

Utvärdera ditt nuvarande skaft. 

Trivs du bra med ditt nuvarande klubbhuvud men samtidigt upplever att din bollflykt kanske är lite för hög eller möjligtvis för låg? Då är det hög tid att kolla på ett nytt skaft. Nedan finner du några generella tillvägagångssätt för att hitta en bättre matchning för dig. 

Bollflykten är för hög
I det här läget är det aktuellt att kolla på ett skaft som har högre kickpoint och högre vikt än ditt nuvarande. Flexen på ditt skaft behöver i det här läget inte ändras men det kan mycket väl hamna på ett styvare alternativ. 

Bollflykten är för låg
I det här läget kommer motsatsen bli aktuell. För att höja bollflykten kommer ett skaft som är något lättare och som har en lägre kickpoint hjälpa till. Även här kan det vara aktuellt att byta flex, då till något mjukare! Men möjligheten finns fortfarande att flexen blir den samma i nya skaftet. 

Stor spridning av bollen
Känner du att du saknar kontroll med drivern och att golfbollen kan hamna lite vart som helst? Detta kan givetvis bero på flera saker, så som svingteknik och ett svårspelat klubbhuvud. Kollar man på lösningen rent skaftmässigt så är vikt, längd och torque faktorer att väga in.

Torquen, eller skaftets vridstyvhet som det heter på svenska är ett värde som berättar hur mycket klubbhuvudet kan vridas i förhållande till greppet. Ett högre torquevärde får skaftet att kännas mer "whippy" medans ett lägre värde får skaftet att kännas mer robust. En spelare som sprider bollar lite här och var kan absolut gynnas av ett skaft med lägre torque. 

Längden på din golfklubba kommer att ha en inverkan på hur du träffar bollen. Saknar du en konsekvent bollträff? I så fall råder jag dig att prova spela med ett skaft som är kortare än standard. Standardlängden på drivers som säljes i butik är ca 45.5", detta varierar dock något beroende på varumärke. Samtidigt är snittlängden på en driver bland spelarna på PGA-touren 44.75". Visst finns det en risk att du tappar några meter om du kapar din driver 1" men jag är övertygad om att du kommer tjäna tillbaka den längden genom att oftare träffa bollen i sweet spot. 

Ett tyngre skaft kan vara till hjälp för att lugna ned svingtempot något och ett lugnare svingtempo skapar ofta en mer kontrollerad känsla. Att känna mer kontroll kommer i sin tur förmodligen generera fler fairway-träffar. 

Värt att tillägga är att klubbhuvudet så klart har inverkan på hur bollen kommer att flyga och på känslan vid impact. Har du ett klubbhuvud där ett visst skaft känns rätt är det inte helt säkert att de skaftet kommer att kännas rätt med ett annat klubbhuvud. Fördelen med moderna klubbhuvuden är att det ofta går att byta vikter för att förändra hur lättspelat klubbhuvudet uppfattas samt hur mycket spinn som genereras. 

Visa fler produkter