Laddar...

Hur tar du hand om och förbättrar dina klubbor bäst under vintern? 


Peter Vilhelmsson

Precis som du kollar genom däcken innan du byter dem på bilen så bör du gå genom dina golfklubbor för att se om de behöver fixas till innan du spelar golf igen nästa vår. Eftersom vi bor i ett kallt land på vintern så är det även bra att fundera på hur du förvarar klubborna bäst under vintern så att utrustningen är i perfekt skick när vårsolen börjar värma banorna nästa år.

Byta grepp

Kontrollera om dina golfgrepp är slitna. Om dina grepp blivit halkiga och hårda så är det dags att byta ut dem mot nya. Greppen på dina klubbor är din kontakt med bollen och ju ju bättre de är desto lägre blir din poäng. Om greppens skick är på gränsen till att behöva bytas ut så är det ändå värt att byta dem under vintern så att de är nya och fräscha till säsongstarten. Du vill helst undvika att behöva byta grepp mitt under säsongen då du använder klubborna som mest.

Spelar du med rätt skaft

Se om du behöver byta dian golfskaft. Undersök varje skaft noga för att se om något av dina skaft är böjt eller om de har "dött", vilket innebär att de har förlorat sin elasticitet och att du kommer slå bollen kortare. Har du förändrat din svinghastighet mycket så kan det vara värt att prova ett nytt skaft för att se om det kan förbättra ditt spel. Om du till exempel slår bollen längre men bollbanan eller spinnen är för hög så kan du behöva ett annat skaft som bättre passar din sving och tvärt om om du märker av att du slår lite kortare och har dragit ned svinghastigheten.

Kolla Loft och Lie vinkeln 

Undersök dina klubbhuvuden. Har du slagit mycket på rangen eller spelat på hårt underlag så kan det vara värt att kolla om loften och lie vinkeln har ändrats. Detta kan du testa hemma eller på rangen själv genom att tejpa undersidan på järnen/wedgarna och se var på sulan den slits. Skulle den ändrats så kan vår butik i Sollentuna eller din klubb ändra dessa med en loft/lie maskin.

Tvåsidig tvättborste och NordicaGolf Tour Towel

Rengör klubborna 

Innan du ställer undan klubborna för vintern så rekommenderar vi att du gör rent golfklubborna. Produkterna ovan kommer att effektivisera rengörningen och vi lovar att det är värt att lägga 10-20 sekunder extra för att få bort all smuts/jord. Det du behöver är alltså en stor handduk och en borste av något slag. Handduken får gärna ha en fuktig del och en torr del. Börja helt enkelt med att torka av klubban med den fuktiga delen, sen borstar du grovsen ordentligt för att sedan torka av klubban med den torra delen av handduken. Golfen är redan fylld med externa faktorer vi inte kan kontrollera som påverkar bollfykten, t.ex vind, temperatur och regn. För att ha så bra kontroll som möjligt på din bollflykt råder vi dig alltså att rengöra dina klubbor före eller efter varje slag.

Om du tillhör kategorin som inte rengjort klubborna på ett bra tag och därav har fullt med smuts på klubborna som nästan har grott in i klubborna behöver du göra en ordentlig rengörning. Då kan du gå tillväga på följande sätt. 

  • Skölj klubborna under varmt vatten för att lösa upp smutsen
  • Använd en borste och lite diskmedel och skrubba ordentligt
  • Skölj av klubborna under rinnande vatten
  • Torka sedan av klubborna med en torr handduk direkt

Observera att du bör undvika att lägga klubborna under vatten i exempelvis en hink. Detta då det finns en risk att vatten tränger in mellan ferrulen och hoseln vilken i sin tur kan leda till att skaftet med tiden rostar inifrån.  

Vinterförvara klubborna 

Det är viktigt att ta ut klubborna ur kylan för att skydda dem från väder och vind. Låga temperaturer kan få grepp att spricka och skaft att dra ihop sig vilket gör dem mer sårbara för skador. Förvara dem helst i inomhustemperaratur och gärna mörkt. Undvik helt osiolerade garage, förråd och vindsutrymmen.

Visa fler produkter

Andra har också läst