Laddar...

Detta behöver du veta för att välja rätt golfgrepp


Spelar du med standardgrepp? Känner du att du att du greppar klubban för hårt? Är dina golfgrepp slitna? Då är denna guide skapad för just dig! Vi tycker att greppen har hamnat lite i skuggan av övriga golfprodukters teknologiska utveckling. Faktum att greppet är den enda delen av golfklubban du faktiskt har direkt kontakt med. Därav bör du spela med ett grepp som passar dig och dina händer! 

Få en komplett guide om olika modeller och storlekar med Henrik i videon.

Att välja rätt golfgrepp kan vara svårt, speciellt när man som konsument matas med termer som cord, align, ribbed, plus4 och så vidare. Vi har därför skapat denna guide för att hjälpa dig hitta rätt grepp för dig! Föredrar du att kolla på videos så finner du all info du behöver i klippet. Om du hellre vill läsa om vilket typ av grepp som passar dig är du välkommen att läsa vidare nedan. 

Storlek på greppet

När du läst av listan som jämför storlek på handske mot vilket grepp som generellt sätt passar väl har du fått en indikation på ungefär vart du kommer hamna. En annan parameter som spelar in är hur långa fingrar du har i förhållande till din handflata. Längre fingrar och kortare handflata = Större grepp. Medans kortare fingrar och längre handflata vanligtvis = något mindre grepp. Nu när du vet ungefär vart du hamnar tycker vi att du bör prova två olika storlekar för att se vad som känns bäst i handen. Om du upplever att du hamnar mellan två storlekar så löser vi det enkelt genom att bygga upp den mindre storleken med några extra lager tejp.

Storleksguide

Herrar Handske Greppstorlek
Small Undersize
Medium/ML Standard
Large Midsize
XL/2XL Jumbo
Damer Handske  
Small/Medium Undersize
Large Standard

Greppens olika material och egenskaper

När du nu valt vilken storlek du skall ha på dina grepp är det dags att välja vilka egenskaper som passar dig och ditt golfspel. 

Gummigrepp är den vanligaste typen av grepp och de funkar i alla väderlekar och är ett bra allroundgrepp. Känslan i gummigrepp är lite åt det mjukare hållet. 

Cordgrepp är gummigrepp som har en bomullstråd insydd genom hela greppet. Detta aktuellt om man föredrar grepp som känns lite hårdare i handen. Dessutom har cordgrepp exceptionella egenskaper i miljöer med hög luftfuktighet och det presterar även väldigt bra när det regnar. Texturen på dessa grepp är åt det strävare hållet.

Wrapgrepp är bland de mjukaste alternativen! Den här typen av grepp rekomenderar vi om du helst spelar när det är bra väder och föredrar mjuka och klibbiga grepp. 

Grepp med multitextur kankse är den optimala blandningen? Cord på ovansidan av greppet vilket som ovan nämnt presterar utmärkt i fuktiga miljöer. Bottendelen av greppet är i vanligt gummi vilket känns lite mjukare i handen. Ovandelen med cord blir lite strävare i känslan. 

Ribbade grepp är ett bra hjälpmedel för att alltid greppa klubban på samma vis. Dessa grepp har en "rygg" inbyggd  på undersidan av greppet. Golfpride erbjuder deras Aligngrepp i allt från vanliga gummigrepp till multitexturgrepp till plus4grepp. 

Plus4/Less taper-grepp är grepp som helt enkelt är mindre avsmalnande än vanliga grepp. Tjockleken på den undre delen av greppet motsvarar att man adderat fyra lager extra tejp under greppet. Detta kan vara till hjälp för att kunna greppa något lösare med den nedre handen. Något som kan resultera i att du svingar både friare och snabbare. 

Artrosgrepp är skapade för personer som har ont i lederna eller som har artros. Dessa grepp är lite tjockare och mjukare än vanliga grepp, allt för att minska ansträngningen för dina leder. 

Avslutningsvis handlar valet av grepp mycket om känsla. Grepp kommer i massa olika varianter och kan vara allt från sträva till klibbga samt mjuka till hårda. Det är också viktigt att väga in vilken väderlek man oftast spelar i. Detta då det finns grepp som presterar bra när det är soligt ute men som kankse inte är lika bra när det regnar. 

Visa fler produkter

Andra har också läst

Hitta ditt grepp