Laddar...

Effektivisera din träning med en launch monitor


Under det senaste decenniet har det hänt väldigt mycket i golfvärlden. Förutom att golfklubbor har blivit mer lättspelade har radarteknologi och launcmonitorer blivit tillgängligt för gemene golfare. Det är alltså slut på tiden då man stod på rangen och gissade exakt hur långt bollen flög. Nu kan vi få exakta svar på vår svinghastighet och hur långt bollen flyger till en ganska billig peng. 

Lär dig exakt hur långt du slår dina klubbor

Om du är helt ärlig, vet du hur långt du slår en full PW en svensk sommardag? Jag tror att många golfare saknar svar på den frågan. Möjligtvis har många ett ungefärligt hum, men en differens på 5-10 meter kommer att resultera i en hel del missade greener som man egentligen borde träffat. Med hjälp av en radar kan du exempelvis träna på att slå bollen exakt 100m och få direkt feedback på hur du presterar. Fantastiskt, eller hur? 

I det här artikeln kommer vi att gå igenom tre olika radar för att urskönja vilken som passar din träning bäst. Produkterna har olika funktioner och ligger i olika prisklasser. Vi kan garantera att vi har en radar för alla golfare, oavsett om du bara är intresserad av svinghastighet och Carry eller om du vill ha koll på svingspår, apex och face angle. 

Vilken modell passar dig och din träning? 

PRGR Portable Launch Monitor

Detta är den billigaste launch monitorn vi säljer och därav är det en lite mer avskalad variant. PRGR mäter din svinghastighet, bollhastighet, smash factor, carry och totallängd. Den passar alltså dig som vill få stenkoll på hur långt du slår med dina klubbor. Kanske försöker du höja din svinghastighet med drivern? Även då är PRGR ett utmärkt alternativ. Viktigt att tänka på när man använder denna produkt är att alltid ha rätt klubba inställd på monitorn. Detta då algoritmen jobbar på ett sätt där den applicerar ett standardvärde av spin i förhållande till svinghastighet och bollhastighet. Är monitorn inställd på fel klubba kommer alltså carryn beräknas med felaktig spin och därav inte visa korrekt värde. 

Fördelar: 

Enkel att använda
Kan användas direkt, behöver ej kopplas mot telefon. 
Ger alla värden du behöver för att träna på din längdkontroll. 
Väldigt bra pris.  

Rapsodo Mobile Launch Monitor

Den här modellen blir något mer avancerad. Här har du möjlighet att koppla upp enheten mot en app var du kan spara din statistik. Du får även tillgång till några fler värden som t.ex. launch angle. I den tillhörande appen kan du också filma din sving för varje slag. På så sätt kan du jobba visuellt med hur din sving ser ut vid ett visst typ av slag. Du får även en visualisering av bollbanan på ditt slag. Denna hamnar i den mittersta prisklassen och kostar 5699kr.

Enligt Rapsodo är denna radar väldigt precis och en av deras säljpitcher är att MLM har en distanssäkerhet som är inom 2% jämfört med en trackman till 2% av priset av en trackman. 

Fördelar: 

Tillhörande app
Enkel att använda
Ger exakta värden. 
Inkluderar launch angle

Garmin R10

Detta är Premiumvarianten av den mindre typen av radar. Med R10 får du nästan alla värden i svingen + virtuell golf. Den här passar lika bra på rangen som den gör i din egna hemmastudio. Vill du nörda ner dig i din egna sving eller söker du kanske att svinga klubban på ett visst svingspår? Då är det Garmin R10 som är rätt för dig. Med R10 kan du få samtliga värden som du får på ovanstående produkter + viktiga värden som styr bollbanan så som t.ex svingspår, face to path, attackvinkel, launch angle, backspinn, sidospinn och bollens apex. Smakar det så kostar det, Garmin R10 kommer att kosta ca 7000kr när den kommer in i lager igen. 

Fördelar: 
Tillhörande app
Virtuell golf
Ger dig en stor mängd exakta värden
Möjlighet att spara statistik på samtliga klubbor. 

Andra har också läst

Visa fler produkter