Custom Fit

Laddar...

Custom fit

Det pratas mycket om custom fitting idag och för oss är det en självklarhet att kunna erbjuda dig skräddarsydda golfklubbor. De flesta av oss har händerna i jämnhöjd om vi ställer oss mot varandra. Detta har gjort det enkelt för de stora golftillverkarna som standardiserat klubbor och genom det tjänat en massa pengar.

Det finns många golfare som inte ryms inom golfens standardmått. Ca 20-30 % måste spela med klubbor som egentligen inte är anpassade efter deras behov.

Allt handlar inte bara om vilken klubblängd man skall ha, utan även valmöjligheten att kunna bygga sin egen skräddarsydda klubba. Med val av grepp, skaft, längd och klubbhuvud.

I USA köper 2/3 av alla golfare, eller 26 miljoner, sina klubbor skräddarsydda. Vi tror att detta är framtiden inom golf.

Statisk custom fit vs. Dynamisk custom fit

Statisk custom fit är när du utan att ta hänsyn till svingen tar fram den bästa klubban för just dig. Man tittar då på några enkla mått, din längd, måttet mellan golv och handleden, handstorlek och svinghastigheten.

Statisk custom fit lämpar sig för dig som ändrar din sving lite då och då. Har du däremot en klockren sving som alltid är densamma går det att ta fram en klubba som inte bara stämmer på de fysiska förutsättningarna utan även tar hänsyn till svingen, s.k. dynamisk custom fit.

Vi på NordicaGolf säger inte att det ena är bättre än det andra. Det är upp till dig som kund att avgöra. Faktum kvarstår. Hur många har en perfekt sving som inte ändrar sig över tiden? En stor golftillverkare som erbjuder statisk club fitting är Ping.

Män vs Kvinnor

Dagens standardiserade klubbor finns i dam och herr storlekar. Damklubbor är i regel 1 tum kortare än herrklubbor. Detta fungerar ganska bra på grund av att kvinnor oftare är kortare än män. Men det finns ju kvinnor som är 180 cm liksom det finns män som är 160 cm. Många kvinnor ska alltså inte spela med klubbor som är 1 tum kortare, utan kanske istället ½ tum kortare och med en liten lie justering.

Vi gör inte skillnad på män och kvinnor utan tittar istället på din längd och svingstyrka. På det sättet kan inte en vältränad kvinna på 170 cm få klubbor som är anpassade efter någon som är betydligt mindre och svagare. Vet du att du spelar bra med standard damklubbor skall du välja damstandard när du gör längd valet. 

Custom Fit Guiden

Genom att använda guiden kan du ta fram den optimerade klubban för just dig. Guiden ska ses som ett hjälpmedel för dig som är osäker eller aldrig spelat med skräddarsydda klubbor. Vet du av erfarenhet att du spelar bäst med standard längd men guiden säger att du ska ha ½ tum längre klubbor så går du naturligtvis efter vad du själv tycker är bäst. I slutänden är det vad som känns bäst för dig som gäller. Vi vill erbjuda dig möjligheten att kunna välja!

Greppstorlek

Med några enkla mätningar kan vi uppskatta vilken storlek på grepp du skall ha. Allt från Smal till Jumbo storlek. Vi erbjuder endast grepp från de kända grepptillverkarna som Lamkin Crossline, Golf Pride, Pro T och Winn.

Custom fit guiden

Skaft

Skaftet är kanske det viktigaste på klubban. Med skaftet kontrollerar du bollspridning och hur långt du slår. Vi erbjuder endast skaft från de stora kända skafttillverkarna som Apollo, True Temper, Aldila, Grafalloy och UST.

Flex

Flex är skaftens styvhet och delas in i lady, senior, regular, stiff och x-stiff. Vad du väljer beror på din svinghastighet. Svingar du snabbt skall du ha mer åt det styva hållet och svingar du i ett lugnt tempo skall du ha ett mer flexibelt skaft. Detta har att göra med att skaften måste hänga med i ditt tempo. När klubbhuvudet träffar bollen vill man ju att klubbladet ligger rakt mot bollen. Har man ett för styvt skaft så kommer inte skaftet att ha rätat upp sig tillräckligt för högerspelaren, och resultatet blir en slice. Har man istället ett för löst skaft så kommer skaftet att böja sig för mycket och resultatet blir en hook.

Det finns ingen standardisering hos skafttillverkarna. Därför kan ett regular skaft hos en tillverkare vara stiff hos en annan tillverkare. Vi använder oss av de riktlinjer som skafttillverkarna tillhandahåller. I guiden har vi gjort det enkelt för dig att hitta ditt skaft och flex.

custom fit guiden

Man kan säga att ett styvt skaft ger precision på bekostnad av längd medan ett mer flexibelt skaft ger mer längd men då också en större bollspridning.

Längd

Spelare som är mellan 170-185 cm kan oftast använda sig av standardklubbor, är du längre eller kortare skall du antagligen ha längre respektive kortare klubbor. Vi gör ingen skillnad på män och kvinnor. 

custom fit guide

Vi utgår från dessa standardmått på järnskaft respektive grafitskaft. Damstandard är 1 tum kortare än tabellen nedan. Hybrider görs 1 tum längre än järnklubbor.
 

Klubba
Grafit
Stål
Ti Driver
45"
N/A
1 Wood
44"
N/A
3 Wood
43"
N/A
5 Wood
42"
N/A
1 Järn
40.00"
40.00"
2 Järn
39.50"
39.50"
3 Järn
39.00"
39.00"
4 Järn
38.50"
38.50"
5 Järn
38.00"
38.00"
6 Järn
37.50"
37.50"
7 Järn
37.00"
37.00"
8 Järn
36.50"
36.50"
9 Järn
36.00"
36.00"
PW/AW
35.50"
35.50"
SW/LW
35.50"
35.50"
Putter
N/A
34"

 

Lie

Lie är den vinkel mellan skaftet och klubbhuvudets sula. Skulle skaftet vara för upprätt kommer tån på klubbhuvudet att ta i marken först och man slår åt höger. Är istället skaftet för flackt kommer istället hälen på klubbhuvudet att ta i marken först och man slår bollen åt vänster.

 

Skaft för Flackt

Skaft Korrekt

Skaft för Upprätt

Drivers, fairwaywoods och de låga järnen påverkas inte lika mycket av lievinkeln. Det beror på att deras loft är mindre och den yta du träffar med är rakare.