Laddar...

Custom fit

Det pratas mycket om custom fitting idag och för oss är det en självklarhet att kunna erbjuda dig skräddarsydda golfklubbor. De flesta av oss har händerna i jämnhöjd om vi ställer oss mot varandra. Detta har gjort det enkelt för de stora golftillverkarna som standardiserat klubbor och genom det tjänat en massa pengar.

Det finns många golfare som inte ryms inom golfens standardmått. Ca 20-30 % måste spela med klubbor som egentligen inte är anpassade efter deras behov.

Allt handlar inte bara om vilken klubblängd man skall ha, utan även valmöjligheten att kunna bygga sin egen skräddarsydda klubba. Med val av grepp, skaft, längd och klubbhuvud.

I USA köper 2/3 av alla golfare, eller 26 miljoner, sina klubbor skräddarsydda. Vi tror att detta är framtiden inom golf.

Statisk custom fit vs. Dynamisk custom fit

Statisk custom fit är när du utan att ta hänsyn till svingen tar fram den bästa klubban för just dig. Man tittar då på några enkla mått, din längd, måttet mellan golv och handleden, handstorlek och svinghastigheten.

Statisk custom fit lämpar sig för dig som ändrar din sving lite då och då. Har du däremot en klockren sving som alltid är densamma går det att ta fram en klubba som inte bara stämmer på de fysiska förutsättningarna utan även tar hänsyn till svingen, s.k. dynamisk custom fit.

Vi på NordicaGolf säger inte att det ena är bättre än det andra. Det är upp till dig som kund att avgöra. Faktum kvarstår. Hur många har en perfekt sving som inte ändrar sig över tiden? En stor golftillverkare som erbjuder statisk club fitting är Ping.

Män vs Kvinnor

Dagens standardiserade klubbor finns i dam och herr storlekar. Damklubbor är i regel 1 tum kortare än herrklubbor. Detta fungerar ganska bra på grund av att kvinnor oftare är kortare än män. Men det finns ju kvinnor som är 180 cm liksom det finns män som är 160 cm. Många kvinnor ska alltså inte spela med klubbor som är 1 tum kortare, utan kanske istället ½ tum kortare och med en liten lie justering.

Vi gör inte skillnad på män och kvinnor utan tittar istället på din längd och svingstyrka. På det sättet kan inte en vältränad kvinna på 170 cm få klubbor som är anpassade efter någon som är betydligt mindre och svagare. Vet du att du spelar bra med standard damklubbor skall du välja damstandard när du gör längd valet. 

Custom Fit Guiden

Genom att använda guiden kan du ta fram den optimerade klubban för just dig. Guiden ska ses som ett hjälpmedel för dig som är osäker eller aldrig spelat med skräddarsydda klubbor. Vet du av erfarenhet att du spelar bäst med standard längd men guiden säger att du ska ha ½ tum längre klubbor så går du naturligtvis efter vad du själv tycker är bäst. I slutänden är det vad som känns bäst för dig som gäller. Vi vill erbjuda dig möjligheten att kunna välja!

Greppstorlek

Med några enkla mätningar kan vi uppskatta vilken storlek på grepp du skall ha. Allt från Smal till Jumbo storlek. Vi erbjuder endast grepp från de kända grepptillverkarna som Lamkin Crossline, Golf Pride, Pro T och Winn.

Custom fit guiden

Skaft

Skaftet är kanske det viktigaste på klubban. Med skaftet kontrollerar du bollspridning och hur långt du slår. Vi erbjuder endast skaft från de stora kända skafttillverkarna som Apollo, True Temper, Aldila, Grafalloy och UST.

Flex

Flex är skaftens styvhet och delas in i lady, senior, regular, stiff och x-stiff. Vad du väljer beror på din svinghastighet. Svingar du snabbt skall du ha mer åt det styva hållet och svingar du i ett lugnt tempo skall du ha ett mer flexibelt skaft. Detta har att göra med att skaften måste hänga med i ditt tempo. När klubbhuvudet träffar bollen vill man ju att klubbladet ligger rakt mot bollen. Har man ett för styvt skaft så kommer inte skaftet att ha rätat upp sig tillräckligt för högerspelaren, och resultatet blir en slice. Har man istället ett för löst skaft så kommer skaftet att böja sig för mycket och resultatet blir en hook.

Det finns ingen standardisering hos skafttillverkarna. Därför kan ett regular skaft hos en tillverkare vara stiff hos en annan tillverkare. Vi använder oss av de riktlinjer som skafttillverkarna tillhandahåller. I guiden har vi gjort det enkelt för dig att hitta ditt skaft och flex.

custom fit guiden

Man kan säga att ett styvt skaft ger precision på bekostnad av längd medan ett mer flexibelt skaft ger mer längd men då också en större bollspridning.

Längd

Spelare som är mellan 170-185 cm kan oftast använda sig av standardklubbor, är du längre eller kortare skall du antagligen ha längre respektive kortare klubbor. Vi gör ingen skillnad på män och kvinnor. 

custom fit guide

Vi utgår från dessa standardmått på järnskaft respektive grafitskaft. Damstandard är 1 tum kortare än tabellen nedan. Hybrider görs 1 tum längre än järnklubbor.
 

Klubba
Grafit
Stål
Ti Driver
45"
N/A
1 Wood
44"
N/A
3 Wood
43"
N/A
5 Wood
42"
N/A
1 Järn
40.00"
40.00"
2 Järn
39.50"
39.50"
3 Järn
39.00"
39.00"
4 Järn
38.50"
38.50"
5 Järn
38.00"
38.00"
6 Järn
37.50"
37.50"
7 Järn
37.00"
37.00"
8 Järn
36.50"
36.50"
9 Järn
36.00"
36.00"
PW/AW
35.50"
35.50"
SW/LW
35.50"
35.50"
Putter
N/A
34"

 

Lie

Lie är den vinkel mellan skaftet och klubbhuvudets sula. Skulle skaftet vara för upprätt kommer tån på klubbhuvudet att ta i marken först och man slår åt höger. Är istället skaftet för flackt kommer istället hälen på klubbhuvudet att ta i marken först och man slår bollen åt vänster.

 

Skaft för Flackt

Skaft Korrekt

Skaft för Upprätt

Drivers, fairwaywoods och de låga järnen påverkas inte lika mycket av lievinkeln. Det beror på att deras loft är mindre och den yta du träffar med är rakare.

Custom Fitting på NordicaGolf

När det kommer till att välja nya golfklubbor är det inte bara märket eller modellen som är viktiga faktorer. Varje golfare är unik och har därför individuella behov. Vi brukar säga att standard passar ingen och det är här custom fitting kommer in i bilden.

Vad är custom fitting?

Custom fitting är en process där golfklubbor anpassas efter de individuella behoven hos en golfare. Genom en professionell custom fitting får golfaren möjlighet att välja de klubbor och skaft som passar dennes sving bäst. Genom att jobba med en duktig fitter så kollar man på flera faktorer, utöver vilket märke och modell som passar bäst, så som längd, loft, lie, vikt och greppstorlek  etc. för att skapa en uppsättning klubbor som är skräddarsydd för spelarens individuella behov. Målet med custom fitting är att optimera klubbornas prestanda och ge golfaren en fördel i sitt spel.

Custom Fitting hos oss

Hos oss på NordicaGolf erbjuder vi Custom Fitting på plats i vår butik och studio. Vi vill ge dig den bästa möjliga upplevelsen och våra duktiga fitters kommer se till att anpassa fittingen helt efter dina behov och önskemål, oavsett om du är proffs eller glad amatör. Då vi erbjuder custom på både kompletta golfklubbor och lösa skaft så kommer vi kunna anpassa våra rekommendationer helt efter dina behov.

Hur en utprovning hos NordicaGolf ser ut:

 • Introduktion och målsättning: Fittingen inleds med ett samtal där dina specifika behov och mål diskuteras fram. Det kan vara att ökad längd på dina slag, förbättrad precisionen eller ökad komfort i ditt spel om du exempelvis har problem med handleder eller axlar. Detta är grunden för att vi ska kunna anpassa sessionen för just dig, oavsett nivå.
 • Svinganalys: Vi kommer därefter att analysera din sving och eventuellt din nuvarande utrustning i vår studio. I detta moment kommer våra fitters att utgå från data på våra launchmonitors kombinerat med erfarenhet och sin visuella analys. Denna del ger fittern viktig information om dina svingparametrar och din bollflykt samt data som är värdefull för att hitta förbättringspotential i utprovningen
 • Test av utrustning: Utprovningen fortsätter med test av klubbor och/eller skaft baserat på den information och data som vår fitter har samlat in. Du kommer bli rekommenderad klubbor och/eller skaft från olika märken och modeller utefter dina behov för att slå provslag som vi sedan kan ställa mot den utgångspunkt och de mål som du har. I detta moment kommer vi ställa olika modeller mot varandra för att ge dig en slutgiltig rekommendation på utrusning som vi ser kan förbättra dina resultat.

 •  

  Justeringar och anpassningar: När vi hittat rätt utrustning för dig så kommer vi att göra justeringar och anpassningar av bland annat klubbornas längd, loft, lie. Detta utgår från den data som vi har samlat in tidigare i utprovningen samt genom tester av olika justeringar. Detta för att optimera prestanda och träffsäkerhet. 

 • Grepp och sista finjusteringar: Slutligen kommer vi också att hjälpa dig att hitta rätt golfgrepp och greppstorlek samt modell/märke på grepp och matcha klubbornas specifikationer med din spelstil. Sista finjusteringar kan göras för att säkerställa att klubborna passar dig perfekt.

Du kan dessutom alltid  vara trygg med att vi endast kommer ge dig rekommendation på köp av utrustning om vi ser att det kan förbättra ditt spel. Ser vi ingen förbättring mot din nuvarande utrustning så kommer vi inte heller att rekommendera köp av ny utrustning.


Custom fitting på distans

Eftersom vår butik och custom fitting studio är belägen i Stockholm så förstår vi att alla tyvärr inte har möjligheten att komma in till oss. Vi erbjuder därför även ”distans fitting” via mail och telefon. Detta blir självklart mer begränsat och ska inte ses som en fullständig custom fitting utan mer som en rekomendation och rådgivning. Vi är dock övertygade om att vi kommer kunna hjälpa dig hitta bra val av utrsutning baserat på vår dialog med dig samt vår erfarenhet och expertis .

Processen för custom fitting på distans är enkel och effektiv. Här är vad vi behöver från dig för att kunna ge dig den bästa möjliga anpassningen:

 • Information om din spelprofil: Vi börjar även här med att samla information om din spelprofil. Det inkluderar bland annat ditt handicap, spelstil och målsättningar. Har du tillgång till data från en simulator kommer detta kunna förbättra processen ytterligare.

 • Videoanalys: Om möjlighet finns ser vi gärna att du skickar in en video där vi kan analysera din svingteknik. Du kan enkelt spela in en video med din mobiltelefon och skicka den till oss. Detta ger oss viktig visuell information för att bedöma din sving och ge korrekta rekomendationer.
 • Data från simulator: Golfsimulatorer har idag blivit väldigt lättillgängliga och ger oss inte bara golf året runt, det ger också den "vanliga" golfaren mycket mer data och insikter om sin sving. Denna data kan vara till stor hjälp vid rekomendationer av utrsutning på distans och kan därför efterfågas av våra fitters.
 • Mått för anpassning: Ett stort hjälpmedel för custom på distans är dina kroppsmått. Din längd samt dina armars längd är viktiga faktorer för anpassning av klubbor. Vi kommer även hjälpa dig med rekommendationer för grepp baserat på din handstorlek samt hur du greppar klubban idag.
 • Tidigare preferenser och erfarenhet: Vi kommer även vilja diskutera dina preferenser och erfarenheter du har sedan tidigare av olika märken och modeller.
 • Beställning och leverans: När vi har samlat all nödvändig information och genomfört en distans fitting kommer vi ge dig en rekommendation på utrustning. Vi kommer att hålla dig informerad om processen och ge dig en uppskattad leveranstid.

Med fitting på distans kan du ändå få golfklubbor som är bättre anpassade efter din sving än standard. Vi är dedikerade att ge dig den bästa möjliga upplevelsen och vill hjälpa dig att nå dina golfmål.

Maila oss på info@nordicagolf.se och märk det mail med "Distans fitting" så hjälper vi dig att hitta den utrsutning som passar dig bäst.