Rätt Skaft För Dig

Laddar...

Det finns mer skaft att välja bland än det finns svingtyper. Att hitta rätt skaft till din sving kan kännas avancerat och svårt. Vi har därför gjort det lite enklare när du köper skaft hos oss. Oavsett om du köper en byggd klubba eller ett skaft löst kan du alltid med hjälp av vår Skaftguide få förslag på vilket skaft som kan passa dig. Den enda du behöver ha koll på är hur långt du slår men en driver alternativt järn 7:a samt vilken bollbana du föredrar. Nedan går vi igenom lite mer ingående på vilka faktorer som påverkar ett skafts egenskaper allt med hopp om att du ska hitta ett skaft som presterar på topp för din sving. Skaftguiden hittar du här.

Rätt Flex


En av de mest avgörande aspekterna när det kommer till golfskaft är flexen (skaftets styvhet). Har man fel flex kommer du garanterat förlora både längd och precision i slagen. Ett för styvt skaft tenderar att ge kortare och lägre slag. För en högerspelare innebär det oftast en miss åt höger (slice) då klubbhuvudet inte rätas ut tillräckligt i träffögonblicket. Ett för mjukt skaft tenderar att ge en högre bollflykt än ett skaft med rätt flex. Högerspelare missar oftast till vänster (hook) med för mjukt skaft, detta då klubbhuvudet oftast kommer in till bollen för stängt!

Rätt Vikt


Beroende på vilken hastighet och vilket tempo du har i svingen kan tyngden på skaftet hjälpa dig prestera bättre. Spelare med en lägre svinghastighet och ett lugnt tempo har oftast fördel av ett lättare skaft då det hjälper till att öka svinghastigheten och då mer längd. En spelare med högre hastighet och snabbt tempo kan med fördel använda ett skaft med mer tyngd då det hjälper dem att kontrollera klubban genom svingen och på så vis få mer kontroll och precision i slagen.

Rätt Material


På samma sätt som att vikten spelar in gör även materialet det. Återigen kan man särskilja spelare med högre hastighet från de med en lägre. En spelare med högre hastighet kan med fördel spela stålskaft i sina klubbor då de lättare kan kontrollera slagen med lite tyngre skaft. Stålskaft ger oftast en lägre bollflykt vilket långslående spelare oftast efterfrågar. Spelaren med lägre svinghastighet har oftast en fördel av att spela grafitskaft. Då den lägre vikten hjälper dem att få mer fart i klubban samtidigt som det ger en högre bollflykt på slagen.

Rätt Flexpunkt


Under golfsvingen böjs skaftet och laddas med energi som frigörs i genomsvingen och skapar hastighet i klubbhuvudet. Flexpunkten (även kallad kick point) är den del av skaftet som böjs mest och är viktigt så det hjälper till att avgöra bollbanan. Flexpunkten kan på ett skaft vara hög, medel eller låg. Enkelt beskrivet kan flexpunkten förklaras som ett omvänt förhållande där ju högre flexpunkt du har desto lägre blir bollbanan. Ett skaft med låg flexpunkt ger hög bollbana och en medel flexpunkt ger en medelhög bollbana osv.

Fakta om golfskaft

Generellt sett så finns det 5 olika flextyper: Extra Stiff, Stiff, Regular, Senior och Lady, normalt skrivs de med bokstäverna: X, S, R, A, L (att senior får bokstaven A har helt enkelt med att göra att det ursprungligen kallades Amateur).