Skräddarsydda golfklubbor för din sving

Laddar...

Ingen golfare är den andra lik och din sving är unik. Din golfutrustning borde inte vara anpassad för andra golfare utan för DIG och DIN sving. Klubbor anpassade efter din sving, fysik och ditt spel är en klar fördel avsett om du är proffs, nybörjare eller har spelat i flera år.

Skräddarsy dina klubbor idag och nå bättre resultat och få roligare på golfbanan.

Nedan går vi igenom några viktiga punkter att tänka på när man ska köpa nya golfklubbor.

1. Rätt Modell


Först och främst gäller det att hitta en klubbmodell som passar dig. Är du en spelare som har svårt att få upp bollen i luften så är ett klubbhuvud med bredare sula att föredra. Ett sådant huvud har tyngdpunkten längre bak vilket hjälper till att slå högre slag. Den lite bättre spelaren kan istället föredra en klubba med smalare sula och med ett något mindre klubbhuvud föra att enklare kunna forma slagen. Besök vår klubbhuvudsguide för att få tips på vilken klubbmodell som kan passa!

2. Rätt Längd/Lie


När man kommit fram till vilken klubbmodell som passar är nästa steg att ta reda på vilken längd och lie klubborna ska ha. Med rätt längd och lie på klubborna behöver spelaren inte kompensera under svingens gång vilket i sin tur kommer göra slagen betydligt mer konsekventa och antalet bra slag kommer öka markant jämfört med felanpassade klubbor. Besök vår Längd/Lie guide för att lära dig hur du anpassar klubborna till rätt längd/lie när du beställer.

3. Rätt Skaft


Att välja rätt skaft är minst lika viktig (om inte viktigare) som att hitta rätt klubbmodell. Dagens golfskaft kan tillverkas med extremt specifika egenskaper. Tillverkarna kan styra vikt, balanspunkt, vridstyvhet, flexpunkt mm. Tack vare teknikutvecklingen finns det ett skaft för alla svingar, det gäller bara att hitta rätt i denna skaftdjungel. För att hjälpa dig på traven har vi tagit fram en Skaftguide där du kan få en fingervisning på vilken typ av skaft som kan passa dig och din sving. Skaftguiden hittar du här.

4. Rätt Grepp


Att ha rätt greppstorlek är avgörande för en avslappnad svingrörelse. För smala grepp kan göra svingen krampaktig samtidigt som för tjocka grepp kan göra handlederna för passiva och då försvåra att hamna parallellt med målet i träffögonblicket. Även hur greppet är uppbyggt kan spela in, olika typer av material kan ex. hjälpa spelare att få bättre fäste eller minska vibrationerna. Med hjälp av vår Greppguide kan du snabbt få reda på vilken greppstorlek som passar dig. Greppguiden hittar du här.

Statisk Custom Fit Vs. Dynamisk Custom Fit

Statisk custom fit är när du utan att ta hänsyn till svingen tar fram den bästa klubban för just dig. Man tittar då på några enkla mått, din längd, måttet mellan golv och handleden, handstorlek och svinghastigheten.

Statisk custom fit lämpar sig för dig som ändrar din sving lite då och då. Har du däremot en klockren sving som alltid är densamma går det att ta fram en klubba som inte bara stämmer på de fysiska förutsättningarna utan även tar hänsyn till svingen, s.k. dynamisk custom fit.

Vi på NordicaGolf säger inte att det ena är bättre än det andra. Det är upp till dig som kund att avgöra. Faktum kvarstår. Hur många har en perfekt sving som inte ändrar sig över tiden? En stor klubbtillverkare som erbjuder statisk club fitting är Ping.

 

Män vs Kvinnor

Dagens standardiserade klubbor finns i dam och herr storlekar. Damklubbor är i regel 1 tum kortare än herrklubbor. Detta fungerar ganska bra då kvinnor oftast är kortare än män. Men det finns ju kvinnor som är 180 cm liksom det finns män som är 160 cm. Många kvinnor ska alltså inte spela med klubbor som är 1 tum kortare, utan kanske istället ½ tum kortare och med en liten lie justering.

Vi gör inte skillnad på män och kvinnor utan tittar istället på din längd och svingstyrka. På det sättet kan inte en vältränad kvinna på 170 cm få klubbor som är anpassade efter någon som är betydligt kortare och svagare. Vet du att du spelar bra med standard damklubbor skall du välja damstandard när du gör längd valet.