Laddar...

Varför custom fit?

Custom fit har de senaste åren blivit allt vanligare och för oss är det en självklarhet att kunna erbjuda dig skräddarsydda golfklubbor. Många golfare tror att de måste förbättra sitt spel och bli mer konsekventa innan de ens kan överväga att göra en custom fit. Men sanningen är att det ofta är en felanpassad utrustning som ligger till grund för att spelaren inte utvecklas och slagen förblir inkonsekventa. Alla spelare oavsett ålder, handicap eller kroppsform bör göra en custom fit när de ska köpa nya klubbor. Det kostar inget extra att skräddarsy dina klubbor hos oss, så varför inte ge dig själv bästa förutsättning på golfbanan genom att spela klubbor som är anpassade för dig? Med klubbor som presterar bättre kommer du få mycket roligare på golfbanan och nå bättre resultat.

Tester gjorda av Golfwrx visar att både medelhandicapare och scratchspelare har en klar fördel av att spela med klubbor som är anpassade efter deras fysiska förmåga.

Att skräddarsy sina golfklubbor handlar inte bara om att ta reda på vilken klubblängd man skall ha, utan även valmöjligheten att kunna bygga sin egen skräddarsydda klubba. Med val av grepp, skaft, längd, lie och klubbhuvud.

Statisk custom fit

Statisk custom fit är när du utan att ta hänsyn till svingen tar fram den bästa klubban för just dig. Man tittar då på några enkla mått, din längd, måttet mellan golv och handleden, handstorlek och svinghastigheten.

Statisk custom fit lämpar sig för dig som ändrar din sving lite då och då. Har du däremot en konsekvent sving som alltid är densamma går det att ta fram en klubba som inte bara stämmer på de fysiska förutsättningarna utan även tar hänsyn till svingen, s.k. dynamisk custom fit.

Vi på NordicaGolf säger inte att det ena är bättre än det andra. Det är upp till dig som kund att avgöra. Faktum kvarstår. Hur många har en perfekt sving som inte ändrar sig över tiden? En stor golftillverkare som erbjuder statisk club fitting är Ping.

Män vs Kvinnor

Dagens standardiserade klubbor finns i dam och herr storlekar. Damklubbor är i regel 1 tum kortare än herrklubbor. Denna standard fungerar bra så länge dina fysiska förutsättningar motsvarar det nationella genomsnittet. Skulle du däremot vara längre eller kortare än medel kommer golfklubbor köpta i standardutförande med alla sannolikhet inte vara optimalt anpassade för dig och din sving.

Vi gör inte skillnad på män och kvinnor utan tittar istället på din längd och svingstyrka. På så vis kan inte en vältränad kvinna på 170 cm få klubbor som är anpassade efter någon som är betydligt kortare och svagare. Vet du att du spelar bra med standard damklubbor skall du välja damstandard när du gör längdvalet.

Custom Fit Guiden

Genom att följa vår guide "Rätt golfklubbor för dig" kan du ta fram den optimala klubban för just dig. Guiden ska ses som ett hjälpmedel för dig som är osäker eller aldrig spelat med skräddarsydda klubbor. Vet du av erfarenhet att du spelar bäst med standard längd men guiden säger att du ska ha ½ tum längre klubbor så går du naturligtvis efter vad du själv tycker är bäst. I slutänden är det vad som känns bäst för dig som gäller. Vi vill erbjuda dig möjligheten att kunna välja!

Vanliga Frågor Om Custom Fit (FAQ)


Hur vet jag om jag behöver klubbor i en annan längd än standard?

Spelare som är mellan 170-185 cm kan oftast använda sig av standardklubbor, är du längre eller kortare skall du antagligen ha längre respektive kortare klubbor. Vi gör ingen skillnad på män och kvinnor.

Besök vår Längdguide för att ta reda på vilken längd som kan passa dig.

Vilka är standardlängderna på klubborna ni bygger?

Klubba Grafitskaft Stålskaft
Ti Driver 45" N/A
1 Wood 44" N/A
3 Wood 43" N/A
5 Wood 42" N/A
1 Iron 40.00" 40.00"
2 Iron 39.50" 39.50"
3 Iron 39.00" 39.00"
4 Iron 38.50" 38.50"
5 Iron 38.00" 38.00"
6 Iron 37.50" 37.50"
7 Iron 37.00" 37.00"
8 Iron 36.50" 36.50"
9 Iron 36.00" 36.00"
PW/AW 35.50" 35.50"
SW/LW 35.50" 35.50"
Putter N/A 34"

Vi utgår från dessa standardmått på järnskaft respektive grafitskaft. Damstandard är 1 tum kortare än tabellen nedan. Hybrider görs 1 tum längre än järnklubbor.

Vad är lie och hur påverkar det mina slag?

Lie är den vinkel mellan skaftet och klubbhuvudets sula. Sett från en högerspelares perspektiv skulle ett för upprätt skaft göra att tån på klubbhuvudet tar i marken först vilket tenderar att skicka slagen åt höger. Motsatsen är ett för flackt skaft där hälen på klubbhuvudet tar i marken först och bollen kommer starta åt vänster.

Lie för flack

Korrekt lie

Lie för upprätt

Hur vet jag vilket skaft och flex som passar mig?

Flex är skaftens styvhet och delas in i lady, senior, regular, stiff och x-stiff. Vad du väljer beror på din svinghastighet. Svingar du snabbt skall du ha mer åt det styva hållet och svingar du i ett lugnt tempo skall du ha ett mer flexibelt skaft. Detta har att göra med att skaften måste hänga med i ditt tempo. I träffögonblicket vill man att klubbladet ligger parallellt med målet (square) Detta för att starta bollen i en så korrekt riktning som möjligt. Har man ett för styvt skaft så kommer inte skaftet att ha rätat upp sig tillräckligt för högerspelaren, och resultatet ofta i en slice. Har man istället ett för mjukt skaft så kommer skaftet att böja sig för mycket, klubbhuvudet blir slutet och resultatet ofta en hook.

Det finns ingen standardisering hos skafttillverkarna. Därför kan ett regularskaft hos en tillverkare vara detsamma som stiff hos en annan tillverkare. Vi använder oss av de riktlinjer som skafttillverkarna tillhandahåller. I guiden har vi gjort det enkelt för dig att hitta ditt skaft och flex.