Laddar...

Är det viktigt att spela med rena golfklubbor? 


Johan Eibler

Möjligtvis har du en vän som ständigt spelar med smutsiga groves eller så kankse du själv relaterar till det? Frågan är vad man förlorar på att låta bli att rengöra klubborna ordentligt efter ett slag. Proffsen får sina klubbor rengjorda av deras caddie efter och inför varje slag och det finns sannerligen en anledning till varför. 

Du kanske har hört talas om termen ”Mudball”? Om inte är det något man kan höra många spelare på touren skrika efter ett slag som inte hamnat där de tänkt. En sk. mudball är ett slag som påverkats negativt av jord/lera på bollen. Slår man en mudball kan i princip vad som helst hända, det kan komma en oväntad höger/vänster skruv eller så kan man få en sk flier. En sak som är säker är att bollen inte kommer att hamna där man tänkt, även fast man svingar korrekt. Vi på Nordica golf tycker att en ny term inom golfen bör myntas; ”Mudclub”. 

Friktion = Spin

När man träffar en golfboll med klubbhuvudet genereras spinn tack vare friktionen mellan boll och klubbhuvud. Adderar man fukt, gräs eller jord/lera i kontakten mellan de båda kommer friktionen att bli annorlunda jämtemot ett rent klubbhuvud. Det som händer när man spelar med smutsiga klubbhuvuden är först och främst att man kommer att generera mindre spin. Det finns tester som påvisar skillander så höga som 50% mindre spinn med ett smutsigt klubbhuvud kontra ett rent. Detta kommer att leda försämring i två ytterligare värden; apex och descent angle. Bollen får lägre apex och den kommer att landa flackare, detta i kombination med avsevärt mindre spinn kommer resultera i en boll som rullar ut väldigt mycket längre. Med andra ord, en smutsig klubba kommer att generera en sk flier. Andrew Rice på Golf.com förklarar en flier på följande sätt: ”En flier är vad som sker när fukt, gräs eller smuts är mellan bollen och klubbhuvudet vid impact. Detta reducerar den normala friktionen mellan de två vilket resulterar i att bollen glider över klubbhuvudet.”

Tvåsidig tvättborste och NordicaGolf Tour Towel

Snabb och effektiv rengörning 

Produkterna ovan kommer att effektivisera rengörningen och vi lovar att det är värt att lägga 10-20 sekunder extra för att få bort all smuts/jord. Det du behöver är alltså en stor handduk och en borste av något slag. Handduken får gärna ha en fuktig del och en torr del. Börja helt enkelt med att torka av klubban med den fuktiga delen, sen borstar du grovsen ordentligt för att sedan torka av klubban med den torra delen av handduken. Golfen är redan fylld med externa faktorer vi inte kan kontrollera som påverkar bollfykten, t.ex vind, temperatur och regn. För att ha så bra kontroll som möjligt på din bollflykt råder vi dig alltså att rengöra dina klubbor före eller efter varje slag.

Om du tillhör kategorin som inte rengjort klubborna på ett bra tag och därav har fullt med smuts på klubborna som nästan har grott in i klubborna behöver du göra en ordentlig rengörning. Då kan du gå tillväga på följande sätt. 

  • Skölj klubborna under varmt vatten för att lösa upp smutsen
  • Använd en borste och lite diskmedel och skrubba ordentligt
  • Skölj av klubborna under rinnande vatten
  • Torka sedan av klubborna med en torr handduk direkt

Observera att du bör undvika att lägga klubborna under vatten i exempelvis en hink. Detta då det finns en risk att vatten tränger in mellan ferrulen och hoseln vilken i sin tur kan leda till att skaftet med tiden rostar inifrån.  

Visa fler produkter

Andra har också läst