Laddar...

De olika golfklubborna och deras egenskaper


Johan Eibler

Som golfare får vi enligt regel 4.1b spela med max 14-klubbor i bagen. Regeln trädde i kraft år 1938 och innan det fick man faktiskt spela med hur många klubbor som helst. Det finns inget exakt svar på varför vi landade på just 14 klubbor och jag tror att det är något vi golfare sällan reflekterar över. Låt oss kolla lite närmre på de olika typer av klubbor vi har i bagen och vad de har för egenskaper. 

Golfklubbor

Driver

Detta är klubban med längst skaft och störst klubbhuvud i bagen. Många golfare anser att drivern är den svåraste klubban att slå med, vilket kan bero på flera olika anledningar. Ett lågt loft i kombination med ett klubbhuvud som hamnar långt från kroppen gör att driversvingen blir lite annorlunda från hur man svingar med övriga klubbor. Med drivern vill man, till skillnad mot järnklubbor, faktiskt slå upp på bollen något.

Även fast många drivers är ganska lika varandra finns det parametrar som styr karaktären av klubbhuvudet mellan svårspelat till lättspelat. Det som till stor del styr driverns svårighetsgrad är hur vikten är placerad i klubbhuvudet. Ett klubbhuvud med låg tyngdpunkt och med mycket vikt långt bak från träffytan kommer generera mer spinn och högre launch, därav uppfattas det som mer lättspelat. Är vikten istället placerad nära träffytan med högre tyngdpunkt kommer klubbhuvudet generera mindre spinn och lägre launch och uppfattas som svårspelat. 

För golfare som har problem med en återkommande slice finns det två typer av hjälpmedel. Det finns drivers med så kallat offset, vilket innebär att klubbhuvudet är stängt i förhållande till square. Den andra typen av hjälpmedel är klubbhuvuden som är viktade för eliminera fade/slice. Offset finns för övrigt tillgängligt på allt från drivers till järnset! 

Fairwaywood

En fairwaywood kan man benämna som en mindre variant av en driver. Den funkar lika bra från tee som den gör från fairway samtidigt presterar den bra från ruffen. Gradantalet på en FW sträcker sig vanligtvis mellan 15-24 grader. 

Hybrid

Som namnet avslöjar är denna klubbtyp en blandning av två andra - fairwaywood och järnklubba närmre bestämt. Hybrider har blivit omåttligt populära och för de som behöver extra hjälp med att få lite mer höjd på bollbanan är det aktuellt att byta ut de lägre järnklubborna mot hybrider.

Driving iron/utility

Denna klubbtyp är relativt ny och kan förklaras som en blandning av en järnklubba och en hybrid. Rent visuellt är de väldigt lika en järnklubba men klubbhuvudet är faktiskt ihåligt. Tack vare det ihåliga klubbhuvudet skapas en högre bollhastighet även fast man bibehåller samma svinghastighet. 

Vilken variant passar vem? 

Generellt sett passar både hybrider och fairwaywoods till samtliga golfare och det är faktiskt lite av en smaksak vilken typ man föredrar. Hybrider uppfattas generellt sett som lite mer lättspelade dock, detta då de är något kortare och har lite mer loft (om man jämför FW3 mot Hyb3). Driving irons/utilitys passar bättre till personer med en svinghastighet som börjar på medel och uppåt. Detta då ett driving iron lunchar bollen lägre än hybrider och fairwaywoods. 

Järnklubbor

I ett traditionellt set består ungefär hälften av klubborna av järnklubbor. Den vanligaste uppsättningen är j5-PW men det finns golfare som spelar allt från j3-j9 och j7-SW. Det finns massa olika typer av järnklubbor som passar olika typer av golfare. För golfare som söker lite extra höjd finns det klubbor med bred sula och låg tyngdpunkt, sk. Spelförbättrande järn. För de som söker lite extra längd i slagen finns det ihåliga klubbhuvuden som är fyllda med skum. De allra bästa spelarna som gillar att forma sina slag spelar vanligtvis med bladklubbor eller smidda cavity backs.

Wedgar

När det kommer till wedgar finns det en herrans massa olika typer av uppsättningar att spela med. De två viktigaste wedgarna att ha i bagen är en Pitching wedge och en Sand wedge. Som nybörjare är det bäst att spela med wedgar som är av samma modell som järnsetet man spelar med. De wedgarna kommer nämligen vara mer lättspelade än ”renodlade” wedgar som faktiskt är utformade som bladklubbor. 

En traditionell uppsättning wedgar till ett järnset där PW är 46grader är 50-54-58grader. Fyra till fem grader ses som det optimala spannet mellan wedgarna. 

Putter

Den mest använda klubban i bagen - Puttern. När det kommer till att välja putter så finns det egentligen inga rätt eller fel. Det finns dock några saker att ha i åtanke som generellt sett passar olika typer av golfare. En viktig attribut att ha koll på när det gäller putters är viktningen som kan vara allt från toe hang till face balanced. En toe hang putter passar en person som har ett kurvat stroke medans en face balanced putter passar en person med ett rakt stroke. När du fastställt vilket typ av stroke du har är det bara att vraka och välja mellan bladputters och mallet-varianter. 

Eliminera beslutsångesten med färre val

Vi har alla stått med ett slag i motvind/medvind och haft en enorm beslutsångest om vilken klubba som är rätt. När valet är taget finns det en risk att man fortfarande tvekar något vilket kommer resultera i en sving som saknar engagemang. I fall du istället hade plockat ur varannan järnklubba ur bagen hade beslutet blivit mycket enklare att fatta och du kan slå slaget du bestämt dig för med mer självförtroende. 

Visst kan vi fastställa att 14 klubbor gott och väl räcker till? Vi tror på att ha klubbor och skaft som passar din sving och din spelstil, det spelar ingen större roll om du har 7 eller 14 klubbor i bagen. Det kan vara en riktig aha-upplevelse att gå ut och spela nio hål med endast driver, j5, j7, j9, ett par wedgar och putter. Först och främst är det väldigt roligt att forma olika slag med samma klubba och samtidigt kommer du lära dig väldigt mycket om hur du spelar golf. 

Visa fler produkter

Andra har också läst