Vi använder cookies för att göra din användarupplevelse bättre. Genom att fortsätta på sidan accepterar du användandet av cookies. Läs mer

Förbättra din svinghastighet
Johan Eibler
En av de bästa känslorna inom golf är att slå en drive som går riktigt långt, eller hur? Andra slaget blir vanligtvis lite enklare när man har lite kortare in till green och det är ju ganska kreddigt att ligga längst fram på fairway. I den här artikeln kommer vi att ge dig tre tips för att öka din svinghastighet.


Det finns många faktorer som spelar in på hur långt man slår bollen men i slutändan handlar det om hur hög bollhastighet och mycket spinn man genererar. Undersöker man de spelare som slår längst på touren kan man se både likheter och olikheter. Svingmässigt kan det faktiskt se väldigt olika ut men två saker som kommer vara snarlika är position vid impact och svinghastighet. Den som för tillfället svingar snabbast på touren är Bryson Dechambeau. Hans snitt i klubbhastighet ligger på 132mph och den snabbaste svingen han har levererat på tävling är 139mph vilket är ganska galna siffror. Vi ”vanliga” golfare kommer inte att nå dessa siffror, men det är absolut möjligt att addera 5-10mph på din svinghastighet med lite träning.
Olika typer av träning
TRÄNING - Styrka
Golfsvingen är en explosiv rotationsrörelse som samtidigt kräver balans och stabilitet. För att öka svinghastigheten är det alltså aktuellt att träna styrka. De delar som är viktigast att bygga styrka i är bål och ben. Nedan finner du några övningar som kommer hjälpa dig att bygga upp mer explosivitet i kroppen. Vill du läsa mer om fysträning i förhållande till golf kan du klicka här.
- Rotation i kabel
- Jump squats (med eller utan vikt)
- Roterande situps
- Benpress
Gary Player är inte blyg med att tala om hur viktigt det är med bålstyrka i golfsvingen, enligt hans egna uttalanden gör han 1000 situps per dag. Med tanke på att han nu är 87 år och fortfarande svingar klubban som en mästare kanske det ligger något i vad han säger?
TRÄNING - Rawspeed/Superspeed
Utöver fysträningen är det bra att träna på att försöka svinga över sin kapacitet. Då är hjälpmedel som Rawspeed & Superspeed bra alternativ. Båda produkterna innehåller skaft med olika vikter samt ett träningsprogram där man jobbar med så kallad ”överhastighets”-träning. I samband med att man följer programmet kommer musklerna bli vana med att svinga snabbare samtidigt som bålen blir starkare tack vare de tyngre vikterna.
Kondition
Som golfare är det viktigt att hålla fokus på varje slag. Mot slutet av rundan när man är lite trött i kroppen blir det svårare. Är man trött i kroppen är det lätt att bli otajmad i svingen och då tappa både hastighet och position i svingen. Därav är det viktigt att ha god kondition!
En runda på 18 hål motsvarar ungefär 10 000-15 000 steg eller en sträcka på ungefär 7-10km, beroende på hur banan är utformad. Addera ca 10-15kg i form av golfbag + klubbor och en banan som är ondulerad så förstår man att kondition är behövligt. Vi föreslår att du lägger till intervallträning på ditt träningschema för att undivka den där slarviga trippelbogeyn på 17e hålet. Bättre kondition kommer resultera i snabbare återhämtning och bättre fokus och förhoppningsvis färre trippelbogeys.
Har du ingen tidigare erfarenhet av att träna intervaller sedan tidigare kan det vara aktuellt att börja med 45 sekunder joggning följt av 2 minuter promenad. Upprepa detta mönster ca 4-6 gånger. När du känner dig redo kan du dubblera tiden på joggningen till 90 sekunder samtidigt som du fortsätter med 2 minuter promenad samt att du upprepar mönstret ca 4-6 gånger.


Olika förutsättningar
Tipsen du tagit del av ovan är riktade till samtliga golfare. Alla golfare kommer dock inte ha möjlighet att genomföra aktiviteterna på samma vis. Den enda personen du bör jämföra din golf, din träning och sedan dina framgångar mot är dig själv. Oavsett vilken nivå du är på idag har du möjlighet att bli bättre genom att träna. Börja med att förstå vilken nivå du är på idag genom att ta reda på hur hög svinghastighet du har, hur långt du slår bollen med drivern och möjligtvis vilket hål du känner att du börjar tappa energi på.
Samtidigt som du definitivt kan lära dig att slå bollen längre genom att öka din svinghastighet finns det andra faktorer som kan hjälpa dig att slå bollen längre utan att svinga snabbare. Det kan vara allt från svingtekniska aspekter som ökar din smash factor till ett skaft som passar din sving bättre. Vill du läsa mer om golfsvingen och olika faktorer som påverkar bollbanan kan du göra det här. Vill du istället läsa mer om hur skaftet påverkar bollbanan gör du det här.

